Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje

BLAGO DANU KOJI POČNE MIRISIMA KRUHA

 17
Blago danu koji počne mirisima kruha! Ništa tako ne miriše, što god da se skuha. Pekare nas tako mame od ranoga jutra. Oduvijek je tako bilo, a bit će i sutra! Svaki pekar pozna brašna različite vrste. Od njega se prave čuda - da poližeš prste! Kiflice od prhkog tijesta, pogače i pite, mliječne ili voćne štruce, rezane na šnite. Netko više voli krafne, netko štrukle slasne, od najtanjih svježih kora bureke nemasne. Po svemu se posut može šećera il' soli, sezama il' origana, netko i to voli… Pekari, k'o čarobnjaci, oduvijek se trude othraniti tim umijećem i djecu i ljude. Zato svatko neka čuje za pekarsko znanje jer baš ono zaslužuje najveće priznanje!
Natali Šarić
"Dan kruha - Lukin portal za djecu Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj" Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni. Ciljevi
  • upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha)
  • približiti im blagovanje kruha i narodne običaje
  • poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage
  • upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima
  • upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje)
  • upoznati učenike sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus)
  • upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama
  • ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede
 
Podijeli ovaj članak